Omgeving
Op deze pagina vindt u informatie over de omgeving van Cadzand Bad.
Sluis
Sluis is gemakkelijk te bereiken vanaf Cadzand-Bad per fiets, auto en openbaar vervoer. Eenmaal in Sluis, kan men heerlijk winkelen, dineren, wandelen en natuurlijk een glaasje drinken op een gezellig terras.
Sluis kenmerkt zich door de gemoedelijke sfeer en leuke winkels. Leuke boetiekjes, grote merken maar ook veel vers artikelen zijn volop verkrijgbaar. Zo zijn er verse viswinkels en is het zelfs mogelijk om door de grachten te waterfietsen. De winkels in Sluis zijn 7 dagen per week geopend, het hele jaar door!
Een wandeling door Sluis brengt u vanaf het centrum over de historische wallen naar de oude stadspoorten. Windkorenmolen de Brak ligt direct aan de wallenroute.
De Dikke van Dale
De wieg van de samensteller van het woordenboek "De Dikke van Dale" stond in Sluis. J.H. van Dale werd hier op 15 februari 1828 geboren. Reeds op 26-jarige leeftijd werd hij hoofdonderwijzer aan de openbare school en in 1855 stadsarchivaris van zijn geboorteplaats. De voltooiing van zijn woordenboek heeft van Dale echter nooit meegemaakt, op 19 mei 1872 stierf hij aan de pokken. Zijn leerling en vriend J. Manhave heeft het woordenboek afgewerkt. Dat Sluis zijn grootmeester niet vergeten heeft, bewijst zijn borstbeeld op het Walplein.
Het Belfort
De rijkdom en macht van Sluis in het verleden, wordt weerspiegeld door het Belfort. Dit prestigieuze gebouw is in Nederland enig in zijn soort. Het stadhuis is gebouwd in 1375 naar Vlaams voorbeeld. Het prachtige interieur van de raadszaal is zeker een bezoek waard.
Het stadhuis is in juli en augustus dagelijks geopend van 13-17 uur. Overige openingstijden: zondagen in mei, juni, september en oktober, hemelvaart- en pinksterweekend van 14-17 uur.
Knokke
Knokke is gelegen op slechts 10 km van Cadzand-Bad. Via het strand is de weg naar Knokke nog korter, maar let dan wel op het getij! De weg wordt onderbroken door vloed.
Knokke ligt aan de Belgische Zeeuwse kust. Flaneren op de 8 km lange zeedijk, een zonnebad nemen op het brede zandstrand, kuieren in de exclusieve stoppingboulevards, de polders ontdekken langs rustige fiets- en wandelwegen of laat u verassen door een aparte tentoonstelling: De gemeente Knokke-Heist heeft alles wat u zoekt voor een dagje uit of een langer verblijf.
In Knokke en de nabije omgeving zijn het hele jaar door tal van evenementen. Enkele evenementen zijn: het Kneistival, het BK Beachvolleybal, de GB Strandloop in Heist en de GB Strandloop in Knokke. Het hoogtepunt van het jaar is de Ronde van België, welke door een groot en breed publiek wordt gadegeslagen.
Zeebrugge
Zeebrugge, Belgie, is via het kanaal verbonden met de eeuwenoude stad Brugge. Brugge was vroeger een kuststad, maar door de verzanding ligt ze nu verder landinwaarts. Voor de nijverheid en industrie is daarna Zeebrugge in het leven geroepen. Naast de grote haven is Zeebrugge ook een toeristische trekpleister geworden met een grote jachthaven.
In Zeebrugge kan men een havencruise maken met de passagiersboot. In juli en augustus vaart de boot dagelijks om 14.00 uur en 16.00 uur.
Naast de haven biedt Zeebrugge een erfgoedwandeling. Zeebrugge heeft een unieke plaats in de Vlaamse visserijgeschiedenis en het wedervaren van de haven tijdens de eerste wereldoorlog. De wandeling start in de oude vissershaven.
Brugge
De historische binnenstad van Brugge is op slechts 30 km gelegen vanaf Cadzand-Bad en zeker de moeite waard! Brugge is het bruisende hart van West-Vlaanderen. Of u er nu wilt winkelen, historische gebouwen wilt bezoeken, wilt slenteren langs het romantische Minnewater of u zich culinair wil laten verwennen, Brugge biedt dat alles en nog veel meer.
Enkele van de hoogtepunten in Brugge zijn: Vlaamse Primitieven, de Brugse kunst; Brugse reien, het water dat door de hele stad stroomt; het Begijnhof en Minnewater; Sint-Salvatorkathedraal; Belfort; het 14e eeuwse stadhuis de Burg; het chocolademuseum Choco-Story maar ook de heerlijke bonbonnières!

De geschiedenis van Brugge begint ongeveer 2000 jaar geleden. Op het grondgebied van de stad bevond zich toen een Gallo-Romeinse nederzetting. De bewoners voerden handel met Engeland en de rest van Gallië. Rond 750 ontstond in Brugge ook enige handel met Scandinavië. De naam Brugge is afgeleid van het Oudnoorse "Bryggja", wat aanlegsteiger betekent. In documenten en op munten komt de naam Brugge al voor sinds het midden van de negende eeuw. Toen bestond er in Brugge al een sterke burcht (de Burg). De stad werd dan ook niet geplunderd door de Noormannen.
De oudste handelsnederzetting van Brugge en de vroegmiddeleeuwse haven was tot rond 1050 vanuit zee bereikbaar. De tweede bewoningskern buiten de Burg lag bij de huidige Steenstraat en de Oude Burg.
In de elfde eeuw was Brugge uitgegroeid tot een commercieel centrum van Europees niveau. Maar in die periode verzandde de natuurlijke verbinding van Brugge met de zee. Een stormvloed in 1134 wijzigde echter het uitzicht van de Vlaamse kustvlakte. Er ontstond een diepe vaargeul, het Zwin, die toen tot aan het huidige Damme reikte. Via een kanaal van het Zwin tot aan Brugge bleef de stad tot aan de vijftiende eeuw met de zee verbonden.
De nieuwe zeehaven, ingewijd in 1907 in Zeebrugge, kwam pas volop tot bloei in het laatste kwart van de twintigste eeuw. Sinds het einde van de negentiende eeuw kreeg Brugge ook een Europese faam als kunststad en toeristisch centrum. De Brugse monumenten, musea en vooral het ongerepte historisch stadslandschap zijn jaarlijks een unieke trekpleister voor miljoenen bezoekers. De haven van Zeebrugge en het cultuurhistorisch patrimonium van Brugge geven aan de stad een Europese en internationale dimensie.
Breskens
Als u naar de Westerschelde gaat komt u in Breskens. Hier vindt u de enige vissershaven die het Zeeuwse gebied nog rijk is. Het is de moeite waard om de vismijn en de vissershaven eens te bezoeken. Uiteraard kunt u in de buurt van de haven ook verse vis kopen. Naast de vissershaven ligt een prachtige jachthaven. De veerboot voor voetgangers en fietsers naar Vlissingen vertrekt er van het Veerplein. Tevens vindt in de zomermaanden regelmatig een braderie plaats bij de haven van Breskens.

